Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – garantul obţinerii competenţelor profesionale internaţionale

August 6, 2008 at 9:43 pm (Facultati) (, , , , , , , , , , , , , , , )

Interviu cu prof.univ.dr. ing. Constantin OPREAN, rectorul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu

După aproape trei săptămâni de înscrieri, perioadă în care mii de viitori studenţi s-au adresat   facultăţilor din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, înscrierile sunt aproape finalizate. Mulţi dintre candidaţi cunosc rezultatele admiterii la facultăţile pentru care au optat, iar în acest an, un sistem informatic de management le-a permis tuturor celor interesaţi să afle nu doar situaţia înscrierilor, actualizată în permanenţă, ci şi rezultatele admiterii, în timp util.
Emoţiile au trecut pentru majoritatea candidaţilor, iar după mulţimea mediilor de zece cu care au fost admişi, este o certitudine că spre singura universitate de stat din Sibiu, evaluată cu „grad de încredere ridicat”, şi-au îndreptat paşii absolvenţi de liceu de bună calitate. Înscrierile rămân însă deschise pentru candidaţii pentru un loc la Învăţământul la Distanţă şi Învăţământul cu Frecvenţă Redusă, candidaţi pentru care din acest an au fost introduse noi oportunităţi.
În avanpremiera deschiderii anului universitar 2008-2009, l-am invitat pe rectorul ULBS, prof.univ.dr. Constantin Oprean, să descrie în câteva cuvinte ce noutăţi aduce noul an universitar şi de ce Universitatea „Lucian Blaga” îşi păstreză locul în topul celor mai prestigioase universităţi româneşti.
– Aşadar, ce a oferit în acest an ULBS candidaţilor care au ales universitatea dumneavoastră ca loc de formare pentru viitoarea carieră?
– În acest an, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a oferit candidaţilor 1680 de locuri bugetate şi 3239 de locuri cu taxă, posibilitatea de a alege să candideze pentru obţinerea unui loc în oricare dintre cele 11 facultăţi, în 53 de domenii de licenţă şi 83 de specializări. Pentru absolvenţii cu diplomă de licenţă, sunt alocate 1170 de locuri bugetate la programele de studii universitare de master. De asemenea, sunt aşteptaţi candidaţi pentru aproape 4000 de locuri repartizate Departamentului pentru Învăţământ la Distanţă şi Învăţământ cu Frecvenţă Redusă. Cifrele de şcolarizare sunt crescute faţă de anul universitar precedent, am avut repartizate peste 180 de locuri bugetate în plus, la programele de studii universitare de licenţă şi 653 de locuri bugetate în plus la programele de studii universitare de master. Trebuie precizat faptul că, în ceea ce priveşte alocarea locurilor bugetate în învăţământul superior, în acest an Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu ocupă  locul 14 la cifra repartizată pentru ciclul de studii universitare de licenţă, locul 9 la ciclul de studii universitare de master şi locul 10 la ciclul de studii universitare de doctorat, ceea ce denotă încrederea acordată universităţii noastre şi aprecierea calităţii procesului de educaţie dezvoltat la ULBS .
– Departamentul pentru Învăţământ la Distanţă şi Învăţământ cu Frecvenţă Redusă ocupă un loc special în cadrul structurilor ULBS. Aflată într-o continuă dezvoltare, această formă de pregătire profesională atrage tot mai mulţi candidaţi şi tot mai multe categorii de persoane care doresc să îşi completeze studiile sau să urmeze cursurile unei a doua facultăţi. Ce perspective oferă în acest an acest departament din cadrul ULBS.
–  În primul rând departamentul a trecut printr-un proces de restructurare, a fost consolidat cu noi structuri şi i-a fost conferit un statut aparte în procesul educaţional. În acest an, peste 4000 de absolvenţi  au încheiat la ULBS ciclul de studii universitare de licenţă la aceste forme de învăţământ, iar din această primăvară, de fapt din luna mai de când au început înscrierile pentru forma de învăţământ ID şi FR, numărul centrelor tutoriale şi de înscriere a crescut. Au fost înfiinţate centre noi, la Făgăraş, Râmnicu Vâlcea, Târgovişte şi Câmpeni, centre care, deşi noi, se situează prin personalul angajat la acelaşi nivel înalt de profesionalism cu celelalte centre  cu tradiţie, din  Bacău, Târgu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Hunedoara, Mediaş, Târgu Mureş. Aceste centre au reuşit să se facă vizibile în oraşele în care îşi desfăşoară activitatea, iar locaţiile în care funcţionează răspund tuturor cerinţelor impuse de derularea unui proces educaţional performant.
Ce atuuri pot atrage un candidat care optează să urmeze această formă de învăţământ la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu?
–  Pentru anul universitar 2008 – 2009, oferta educaţională pentru Învăţământul la Distanţă şi Învăţământul cu Frecvenţă Redusă este una generoasă. Oferta de studii superioare de licenţă a fost extinsă cu noi domenii de licenţă şi noi specializări, dar venim în plus cu 12 programe de master, programe care deschid perspective de dezvoltare a pregătirii profesionale pentru absolvenţi, ciclu de studii care oferă posibilitatea implicării în programe de cercetare alături de cadrele didactice.
Comunicarea cu studenţii este de excepţie, beneficiind de cea mai performantă platformă E-learning din învăţământul superior românesc, platformă căreia i-a fost adăugat şi un post de televiziune on-line.
Un plus de prestigiu formei de învăţământ la distanţă şi învăţământ cu frecvenţă redusă este dat de calitatea cadrelor academice implicate în asigurarea procesului de pregătire şi evaluare a studenţilor, iar deplasarea în centrele tutoriale oferă posibilitatea unui dialog direct între cadrele didactice şi studenţi.
Din acest an, protocolul de colaborare în domeniul învăţământului la distanţă cu Universitatea „Alma Mater” se încheie, cadrele noastre didactice fiind dedicate în exclusivitate actualilor noştri studenţi, ca o garantare a atenţiei deosebite de care se bucură aceştia pe parcursul procesului de şcolarizare.
Care este mesajul care trebuie să fie perceput de candidaţii dvs.?
– În primul rând certificăm faptul că vor urma ciclul de studii universitare ales în cadrul unei universităţi cu tradiţie şi prestigiu, evaluată, căreia i-a fost acordat calificativul „grad de încredere ridicat” şi care mai nou a obţinut acreditarea cercetării ştiinţifice, cu avantaje considerabile în dezvoltarea programelor de master şi doctorale, dar şi în creşterea gradului de eligibilitate a granturilor finanţate din fonduri europene. Este bine de precizat că, în România, doar 23 de universităţi au acreditată cercetarea ştiinţifică. Aşadar, o diplomă de absolvire eliberată de Universitatea „Lucian Blaga” constituie o garanţie a calităţii pregătirii profesionale în faţa fiecărui angajator.
Este foarte important să fie ştiut faptul că durata studiilor la forma ID şi FR este aceeaşi cu durata studiilor la zi, planurile de învăţământ sunt corespunzătoare celor de la forma de învăţământ zi, studenţii la ID si FR au aceleaşi drepturi şi obligaţii care sunt prevăzute pentru studenţii de la zi, pot beneficia de burse, pot utiliza baza materială a universităţii, le sunt puse la dispoziţie aceleaşi posibilităţi de documentare şi informare.
În plus, pe tot parcursul lunilor de vară şi până la data de 31 octombrie înscrierilor le este asigurat caracterul de permanenţă, secretariatele ID şi FR din Sibiu şi din centrele tutoriale şi de înscriere stau la dispoziţia tuturor celor care doresc să se înscrie şi să fie admişi ca studenţi ai ULBS.

Notă: Înscrierile pentru Învăţământ la Distanţă şi Învăţământ cu Frecvenţă Redusă se fac pentru Sibiu, în perioada 4 august – 31 octombrie 2008 la secretariatul Departamentului ID şi IFR, str. Oituz nr. 31, telefon 0369 301.977, str. Dr. Ion Raţiu, nr. 5- 7, telefon 0269. 250.432, la secretariatul  Facultăţii de Ştiinţe Economice, Calea Dumbrăvii nr. 17, tel. 0269. 215.037 şi secretariatul  Facultăţii de Drept „Simion Bărnuţiu”, Calea Dumbrăvii nr. 34, tel. 0269. 44.08.80. Informaţii suplimentare, tel. 0730. 584.338 ; 0743. 385.003 şi 0723.333.097.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: