Cu 3,2 milioane euro, ULBS a cumpărat sediul Rectoratului

July 15, 2009 at 9:30 pm (Facultati) (, , , , , , , , , , , , )

* Universitatea “Lucian Blaga” este de ieri proprietarul sediului Rectoratului* Tranzacţia de vânzare–cumpărare s–a încheiat pentru suma de 3,2 milioane euro* Negocierile au pornit de la 10.500.000 milioane euro, suma cerută iniţial de asociaţia de proprietari * Sediul Rectoratului ULBS este una din clădirile emblematice ale Sibiului şi a fost înscris în lista monumentelor istorice*

După ani de zile în care Universitatea “Lucian Blaga” a plătit chirie pentru ca stafful instituţiei să poată funcţiona în clădirea albastră din Sibiu, bvd. Victoriei nr. 10, Universitatea a putut achiziţiona în sfârşit imobilul. Tranzacţia s-a definitivat ieri, la preţul de 3,2 milioane euro. Negocierile au început însă de la o sumă triplă. “Prima cerere a asociaţiei de proprietari a fost de 10.500.000 euro, a doua – de 8 milioane euro, a treia – de 6 milioane euro, iar a patra – de 4 milioane euro. Am ajuns la nivelul expertizei făcute de specialişti şi am reuşit să facem achiziţia la preţul de 3,2 milioane euro. În actuala criză econonimică, ULBS reuşeşte să facă achiziţii şi investiţii ceea ce indică un management corespunzător”, ne-a declarat, ieri, prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean, rectorul ULBS.
Pentru că procesul de vânzare-cumpărare a scos la iveală şi probleme legate de intabulare, în contractul încheiat ieri a fost introdusă o clauză în care se arată că achiziţia se face în conformitate cu starea reală a imobilului. Referindu-se la acest aspect, în luna aprilie a acestui an rectorul Oprean declara: “S-a constatat că ceea ce era intabulat nu corespunde cu situaţia practică. De pildă, au fost demolate corpuri vechi de clădire, iar unii proprietari din vecinătate revendică o parte din terenul în cauză”.

Un an de negocieri

Negocierile pentru achiziţionarea sediului Rectoratului au durat aproape un an, ele fiind demarate atunci când proprietarii, reuniţi într-o asociaţie, au scos-o la vânzare pentru suma de 10.500.000 euro. Pe site-ul unei agenţii imobiliare, clădirea era promovată ca vilă construită în centrul Sibiului, cu o suprafaţă totală locuibilă de 4325 mp. “E o clădire foarte importantă pentru Sibiu, iar Universitatea “Lucian Blaga” este o instituţie reprezentativă  pentru mediul academic, pentru Sibiu, pentru prestigiul oraşului. Ne dorim să cumpărăm pentru că e un edificiu emblematic. Avem şi drept de preemţiune (Dreptul de care se bucură cineva prin lege de a fi preferat în calitate de cumpărător al unui bun – n.r.) pentru că noi am construit pe acest teren. E vorba de clădirile administrative, din spate”, declara rectorul Oprean în luna aprilie a acestui an.
Anul trecut, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu a demarat procedura de clasare a imobilului în cauză. Având în vedere valoarea istorică şi arhirtecturală a clădirii de secol XIX, avizul experţilor a fost unul favorabil clădirii şi imobilul a fost trecut în rândul monumentelor istorice.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: