Ce este energia solara termica si cum se poate obtine ?

July 9, 2012 at 3:37 pm (Diverse) ()

Energia solara termica reprezinta o tehnologie mai noua, cu ajutorul careia este produsa energia solara si utilizata pentru incalzirea termica. Pentru aceasta, este folosit un panou solar  sau captatoar solar .  Acestea sunt clasificate in functie de puterea temperaturii pe care o produc si in functie de designul de constructie.

Astfel, exista colectoare care produc o temperatura scazuta, utilizata pentru incalzirea piscinelor de inot. Acestea au forma plata si sunt alcatuite dintr-o carcasa metalica dreptunghiulara, in care sunt incluse celelalte componente, printre care elementul absorbant, care capteaza caldura si apoi o cedeaza agentului termic. Si captatoarele care produc temperaturi medii au forma plata, insa, de obicei, sunt folosite pentru incalzirea gospodariilor si a cladirilor comerciale. Colectoarele care produc temperaturi ridicate concentreaza lumina solara cu ajutorul lentilelor sau al oglinzilor si sunt facute, de obicei, pentru a produce energie electrica. Energia solara termica este diferita si mai eficienta decat cea produsa de binecunoscutul panou fotovoltaic care transforma energia solara direct in electricitate.

 Inainte de 2002, captatorul solar a fost in general utilizat cu scopul de a incalzi apa, insa, in zilele noastre, se foloseste si pentru incalzirea cladirilor. Atunci cand este insotit de un rezervor special pentru stocarea energiei, incalzirea unei cladiri se poate obtine doar prin energia solara generata de captatoarele solare.

 Cand vremea este potrivnica, ploioasa, captatoarelor solare li se adauga, in procesul de constructie, un rezervor special de apa calda, care are si un schimbator de caldura. Bineinteles ca, pentru cladirile mari (institutii, centre comerciale etc.), rezervele de stocare a energiei sunt construite in functie de necesitatea de consum.

Daca doriti sa aflati si alte informatii despre energia solara termica, captatoarele solare, panourile fotovoltaice sau modul de transformare al energiei solare in electricitate, aici puteti gasi o lista de intrebari frecvente pe aceste subiecte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: